28Απρ2021

Το Έργο

Το έργο της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που επιβλέπεται επιστημονικά από μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό φορέα, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, σχεδιάσθηκε από κοινού με την NoWaste21 και με την συμμετοχή 24 επιχειρήσεων (και των 500+ εργαζομένων τους) και πήρε σάρκα και οστά ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας επιχειρήσεων με κοινό όραμα για ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στην τοπική κοινωνία.
Το πρόγραμμα αφορά δράσεις κυκλικής οικονομίας εστιασμένες σε πρόληψη, εκπαίδευση και χωριστή συλλογή 6 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών:

 1. Κόκκινος κάδος - Πλαστικά Μπουκάλια PΕΤ (νερού, χυμού, κ.ά.)
 2. Μπλε κάδος - Μεταλλικές Συσκευασίες, άλλα Πλαστικά & Πολυστρωματικές συσκευασίες (τύπου Tetrapak)
 3. Κίτρινος κάδος – Χαρτί - Χαρτόνι
 4. Πράσινος κάδος - Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές
 5. Κάδος ΑΦΗΣ - Οικιακές Μπαταρίες
 6. Γκρι κάδος - Οικιακά Τηγανέλαια

H προσέγγιση γίνεται με επιστημονικά ολοκληρωμένο τρόπο. Το πρόγραμμα ξεκινά με τον καθορισμό των αναγκών της κάθε επιχείρησης, προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού και αναλαμβάνει πλήρως τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών σε εγκαταστάσεις διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης με συνεργασία με τοπικό ιδιωτικό φορέα. Παράλληλα, θα λαμβάνει χώρα η συνεχής παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων συνολικά και ανά επιχείρηση, οδηγώντας σε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση και επέκταση του προγράμματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχεται εκπαίδευση στους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την πρόληψη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν. Η μέγιστη ενεργοποίηση των εργαζομένων μέσω δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης είναι μια κρίσιμη παράμετρος του όλου εγχειρήματος.

Επιπλέον, το πρόγραμμα προχωρά σε δράσεις προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων και -μέσω της συνεργασίας με δημόσιους φορείς- στην καταγραφή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων ανακύκλωσης. Απώτερος σκοπός είναι η ενεργοποίηση και άλλων επιχειρήσεων και εμπλεκόμενων φορέων μέσω της συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία.

Οφέλη 

Μηδενίζοντας τα απόβλητα, συνεισφέρουμε:

 • Στη διατήρηση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές και την εξασφάλιση της αειφορίας
 • Στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 • Στη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας
 • Μέσω της ανακύκλωσης, ανακτούμε υλικά, εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια
 • Με την επαναχρησιμοποίηση δίνουμε μια δεύτερη ζωή σε ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια, καθώς και άλλα υλικά και προϊόντα
 • Απομονώνουμε τις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε απόβλητα όπως ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες οι οποίες, εάν είχαν καταλήξει σε ταφή, θα είχαν περάσει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στην τροφική αλυσίδα και, τελικά, στην τροφή μας
   


 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πορεία του προγράμματος «Nοthing to Waste» ή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό μέσω email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

TITAN Εργοστάσιο Ευκαρπίας

Δ/νση: 6,5ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά
564 03 Ευκαρπία Θεσσαλονίκης
Τηλ.: +30 2310 39 8610

NoWaste21

Δ/νση: Γραφείο Γ5, Λεωφόρος Ηρακλείου 350
142 31 Νέα Ιωνία Αττικής
Τηλ.: +30 210 2724344

© 2021 NothingToWaste.gr 

Υλοποίηση: O. Π. Κύρτσης opk.gr 

Branding & Key Visuals: Σ. Γεωργοπούλου 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.