26Μαρ2021

Πρωτοβουλία TITAN και Επιχειρήσεων της δυτικής Θεσσαλονίκης «NOTHING TO WASTE» για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης

24 επιχειρήσεις, 500+ εργαζόμενοι με κοινό όραμα και δράση για ουσιαστική βελτίωση των τοπικών χαρακτηριστικών μέσω της κυκλικής οικονομίας

Τις δυνάμεις τους ενώνουν 24 επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ανακύκλωσης «Nothing to Waste», ξεκινώντας άμεσα την υλοποίηση ενός προγράμματος κυκλικής οικονομίας και αποτελεσματικής διαχείρισης αποβλήτων. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και των εργαζομένων του, φιλοδοξεί να αποτελέσει παραδειγματική πρακτική και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Nothing to Waste» είναι η ανάδειξη βιώσιμων λύσεων για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και η συμβολή –μέσω της αποτελεσματικής συνέργειας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα– στη βελτίωση της επίδοσης της ανακύκλωσης των οικείων Δήμων και της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Κώστας Νικολάου, μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων, «αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας ώστε να συμβάλλουμε στην ορθή διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και ευρύτερα. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ-συμμετοχικό που ενεργοποιεί τους πολίτες, δίνοντας ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις και μεγιστοποιώντας το όφελος για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.»

Οι 24 επιχειρήσεις που αποτελούν τον πυρήνα της συνεργασίας, και οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοί τους, συμπράττουν σε ένα κοινό όραμα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις εστιασμένες στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την ανακύκλωση, με επίκεντρο τη χωριστή συλλογή 6 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών: 1) χαρτί, 2) πλαστική φιάλη PET, 3) υπόλοιπο πλαστικό-μέταλλα-σύνθετη συσκευασία (PMD), 4) ηλεκτρικές συσκευές, 5) φορητές μπαταρίες, 6) τηγανέλαια.

Η επιστημονική επίβλεψη και υλοποίηση γίνεται από τον περιβαλλοντικό φορέα NoWaste21, με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Έφη Τριτοπούλου, Πρόεδρο του Φορέα, η οποία διαθέτει 20ετή εμπειρία σε διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων σε βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Σχετικά με το πρόγραμμα, η Δρ. Τριτοπούλου ανέφερε τα εξής: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις συνέργειές τους σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, με την υιοθέτηση πρακτικών που οδηγούν σε ένα μέλλον χωρίς απόβλητα, στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).»

Η χρηματοδότηση όλου του προγράμματος για τον 1ο χρόνο λειτουργίας προέρχεται από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

H προσέγγιση γίνεται με επιστημονικά ολοκληρωμένο τρόπο. Το πρόγραμμα ξεκινά με τον καθορισμό των αναγκών της κάθε επιχείρησης, προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού και αναλαμβάνει πλήρως τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών σε εγκαταστάσεις διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης σε συνεργασία με τοπικό ιδιωτικό φορέα. Παράλληλα, θα γίνεται συνεχής παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων συνολικά και ανά επιχείρηση, οδηγώντας σε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση και επέκταση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις για τους εργαζόμενους με στόχο την εξοικείωση σε θέματα κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την πρόληψη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν.

Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων και, μέσω της συνεργασίας με δημόσιους φορείς, την καταγραφή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων ανακύκλωσης. Απώτερος σκοπός είναι η ενεργοποίηση και άλλων επιχειρήσεων και εμπλεκόμενων φορέων μέσω της συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία «Nothing to Waste».

 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πορεία του προγράμματος «Nοthing to Waste» ή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό μέσω email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

TITAN Εργοστάσιο Ευκαρπίας

Δ/νση: 6,5ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά
564 03 Ευκαρπία Θεσσαλονίκης
Τηλ.: +30 2310 39 8610

NoWaste21

Δ/νση: Γραφείο Γ5, Λεωφόρος Ηρακλείου 350
142 31 Νέα Ιωνία Αττικής
Τηλ.: +30 210 2724344

© 2021 NothingToWaste.gr 

Υλοποίηση: O. Π. Κύρτσης opk.gr 

Branding & Key Visuals: Σ. Γεωργοπούλου 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.