28Μαρ2022

Το επιτυχημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και το 2022

Η πρωτοποριακή επιχειρηματική πρωτοβουλία «Nothing to Waste» που συνδυάζει τη διαλογή στην πηγή με την εκπαίδευση σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας, με έμφαση στην Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση συνεχίζεται δυναμικά και το 2022.

  • Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση
  • 16 τόνοι υλικών συλλέχθηκαν σε 8 μήνες από 24 επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Mόνο από την ανακύκλωση του χαρτιού/χαρτονιού, PET, PMD, επετεύχθη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55 τόνους ισοδύναμου CO2
  • Το 2022, το πρόγραμμα εστιάσει σε εκπαιδευτικές δράσεις στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπική κοινωνίας σχετικά με την κυκλική οικονομία

24 επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 500 εργαζομένους, αποτελούν τον πυρήνα της συνεργασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εταιρείας και των εργαζομένων του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και την επιστημονική επίβλεψη και υλοποίηση του επιστημονικού περιβαλλοντικού φορέα NoWaste21. Κοινό όραμα, η συνεισφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στην τοπική κοινωνία. Μέσα από δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού, εκπαίδευσης, διαλογής στην πηγή και συλλογής υλικών, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χωριστή συλλογή των 6 ρευμάτων (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά μπουκάλια ΡΕΤ, πλαστικά/μέταλλα/σύνθετη συσκευασία - PMD, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μπαταρίες και τηγανέλαια).

Ο πρώτος απολογισμός στο τέλος του 2021, μετά από 8 μήνες συλλογής, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός: συλλέχθηκαν πάνω από 16 τόνοι υλικών, με τη μέση εβδομαδιαία ποσότητα να ανέρχεται κοντά στα 500 κιλά την εβδομάδα. Υλικά τα οποία οδηγούνται για ανακύκλωση σε πιστοποιημένες μονάδες.

Συγκεκριμένα:

  • Περισσότεροι από 13 τόνοι Χαρτιού συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, που ισοδυναμούν με την προστασία τουλάχιστον 204 δέντρων
  • Σχεδόν 2 τόνοι Πλαστικού, Μετάλλου, Σύνθετης Συσκευασίας (PMD) συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, για να παραχθούν νέα προϊόντα χωρίς την ανάγκη εξόρυξης νέων πρώτων υλών για την παραγωγή τους
  • Περίπου 600 κιλά Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακυκλώθηκαν
  • Περίπου 400 κιλά Μπαταρίες και Τηγανέλαια συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν προστατεύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα από τη ρύπανση που θα προκαλούνταν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των υλικών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού, PET, και PMD επετεύχθη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55 τόνους ισοδύναμου CO2, που αντιστοιχούν σε αποφυγή ετήσιων εκπομπών από 11 επιβατικά αυτοκίνητα.
Το έργο συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση τόσο των εργαζομένων και των νοικοκυριών τους όσο και των γειτονικών επιχειρήσεων, νοικοκυριών και πελατών κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις οι Γωνιές Ανακύκλωσης που έχουν δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις τους έχουν εξελιχθεί σε Γωνιές Ανακύκλωσης της γειτονιάς, ειδικά για υλικά που δεν υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές, όπως τα τηγανέλαια.

Οι 24 συμμετέχουσες επιχειρήσεις, υπό την επιστημονική επίβλεψη της NoWaste21, έχοντας ένα κοινό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και μέσω δράσεων συμμετοχικού διαλόγου, συνεχίζουν να υποστηρίζουν το πρόγραμμα Nothing to Waste και το 2022. Για τη νέα χρονιά, το πρόγραμμα στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας, υλοποιώντας έναν νέο κύκλο εκπαιδεύσεων στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους και εντατικοποιώντας τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πορεία του προγράμματος «Nοthing to Waste» ή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό μέσω email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

TITAN Εργοστάσιο Ευκαρπίας

Δ/νση: 6,5ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά
564 03 Ευκαρπία Θεσσαλονίκης
Τηλ.: +30 2310 39 8610

NoWaste21

Δ/νση: Γραφείο Γ5, Λεωφόρος Ηρακλείου 350
142 31 Νέα Ιωνία Αττικής
Τηλ.: +30 210 2724344

© 2021 NothingToWaste.gr 

Υλοποίηση: O. Π. Κύρτσης opk.gr 

Branding & Key Visuals: Σ. Γεωργοπούλου 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.